D-lupaa ja kansallista A-lupaa hakeville

1. Sääntökoulutus ja lupakoe
- Sääntökoulutus on pakollinen kisaajille, joilla ei ole ollut D-lupaa kahtena edellisenä vuonna.
- 13-vuotiaan tai tätä nuoremman kilpailijan kanssa sääntökoulutukseen osallistuu myös hänen huoltajansa tai muu hänen kilpailemisestaan vastaava täysi-ikäinen henkilö.
- Sääntökoulutukseen osallistujan tulee etukäteen tutustua kilpailusääntöihin. http://www.ratsastus.fi/kilpailusaannot.aspx
- Yleisen osan kysymykset käydään yhdessä keskustellen läpi. Lupakokeessa jokainen vastaa oman lajinsa / omien lajiensa lajikysymyksiin.

2. Kilpailukokemus / ratsastustaito

Tutustuthan oman lajisi vaatimiin sääntöihin, ennen kuin haet kisalupaa. Kaikilla lajeilla on omat kvaalisäännöt, jotka määrittelevät miten kilpailija etenee urallaan eteenpäin. Kvaali tai kvaalautuminen on ratsastusmaailmassa käytetty termi, jolla pyritään ylemmälle kisatasolle/vaativampaan luokaan. Kvaaleilla ohjataan taitojen kehittymistä, edistetään turvallisuutta ja vaikutetaan luokkien urheillulliseen tasoon.
Kvaalit ovat lajikohtaisia ja keskenään hieman erillaisia: esimerkiksi esteissä säännöt ovat ratsastajakohtaisia, koulussa ratsukkokohtaisia. Oman lajin sääntöihin kannattaakin tutustua tarkasti. Säännöissä kvaalit on yleensä määritelty osallistumisoikeus-kohdassa.
Säännöt löytyvät SRL:n sivuilta www.ratsastus.fi

3. D-luvan myöntäminen

- Kilpailija on maksanut kuluvan vuoden jäsenmaksunsa (perhe- tai täysjäsenyys) ja hänellä on syntymäaika jäsenrekisterissä.
- Kilpailija täyttää seuran vaatimat kriteerit luvan myöntämiseen.
- Kilpailusäännöissä on määritelty minimi-ikärajat lajikohtaisesti.
- Tutustuthan kilpailusääntöihin ennen luvan pyytämistä.

4. Kansallisen A-luvan myöntäminen

- Kilpailija on maksanut kuluvan vuoden jäsenmaksunsa (täysjäsenyys) ja hänellä on syntymäaika jäsenrekisterissä.
- Kilpailija täyttää SRL:n suosittelemat kriteerit luvan myöntämiseen.
- Kilpailusäännöissä on määritelty minimi-ikärajat lajikohtaisesti.
- Tutustuthan kilpailusääntöihin ennen luvan pyytämistä.

Viime kädessä ratsastaja on aina itse vastuussa omasta ja hevosensa kilpailukelpoisuudesta. Ratsastajan tulee kilpailuihin osallistuessaan olla ratsastustaidoiltaan, sääntötuntemukseltaan ja käytöstavoiltaan kyseisen kilpailun vaatimalla tasolla.

KILPAILEVA JÄSEN HUOMIOITHAN, että 2020 kilpailuluvan voit lunastaa itse Ratsastajainliiton sähköisestä lisenssikaupasta. Lisätietoja kilpailuluvan hankkimisesta löydät täältä>>